Anxious Dalam Kehidupan

Semua orang pernah rasa anxious dalam hidup, tapi tak semua orang ada Anxiety Disorder. Anxiety Disorder ialah takut/risau melampau-lampau yang sangat sangat ganggu kehidupan. Biasanya sebab fikir benda2 buruk yang dijangkakan akan terjadi. Ini adalah thread tentang anxiety. Selective Mutism, Senyap dan tak boleh bercakap dalam situasi tertentu (eg: sekolah) walaupun biasanya memang boleh bercakap…

Read more

Ujian Psikologi Online

Ramai orang suka sangat jawab personality test & IQ test online kan? Lepas tu kita percaya sangat dengan skor & interpretasi yang diberikan. Macam mana kalau aku cakap, korang semua mungkin kena tipu? Boleh percaya ke ujian psikologi online ni? Sebenarnya nak tahu ujian itu boleh percaya atau tak, kena tengok dua aspek. Pertama, Tahap…

Read more

Ujian Otak Kiri Atau Kanan

Semangat betul saya tengok orang kongsi keputusan ujian #LeftOrRightBrainTest. Berapa % left brain, berapa % right brain. Sebenarnya kefahaman yang manusia ada otak kiri atau kanan yang dominan ini adalah pseudosains. Kenapa? Kenapa pula pseudosains? Kan sudah ditulis dalam website ujian itu, ada bukti sains “American neuropsychologist Roger Sperry won the 1981 Nobel Prize in…

Read more

Pemakanan Sihat

Seramai setengah juta, atau prevalens 2.3% orang dewasa di Malaysia mempunyai kemurungan. Secara global, setiap 40 saat, seorang mati kerana bunuh diri. Ada tak kemungkinan pemakanan kita dalam kehidupan seharian mempengaruhi kemurungan? Sebelum itu, perlu ditekankan: Kemurungan ialah kecelaruan mental yang kompleks.Biasanya, ada pelbagai gabungan faktor berisiko yang membawa kepada kemurungan, bukan hanya satu.Antaranya: Genetik. Pengalaman…

Read more

Embracing Boredom

It has been two weeks since the enforcement of movement control order (MCO). How is everybody holding up? From conversations, I had with some of my students, friends, and even my mom, almost everyone exclusively responded, “I’m BORED”. Traditionally, boredom gets a bad rap, in fact, numerous studies have shown that it is associated with…

Read more

COVID-19, A GLOBAL PANDEMIC: A Call for Massive Testing

Its an unfortunate (and ironic) fact that we can secure “peace” only by preparing for war. ~ JF Kennedy In recent days, we have seen more countries going into lockdown in an attempt to break the chain of the spread of the virus. Our country Malaysia has implemented the Movement Control Order, that has seen…

Read more

10 Tips For Preparing To Stay At Home Due To The Coronavirus

You can eat normal, tasty, healthy foods. Fill your freezer with fresh, flavourful soups. Keep pasta in your pantry and tomato sauce in your freezer. Think about the foods you would want to eat on a typical day; usually there’s a way to keep those around. Avoid being too isolated. Being forced to stay inside…

Read more